Hoppa till innehåll

Anpassning vinner i jämförande test av mobilväxlar

Skriven av: Dewire Unified Communications Team

september 02, 2015

Tidningen Mobil publicerade nyligen ett test av åtta mobilväxeltjänster för företag.

Redaktionen har betygsatt tjänsterna i fem kategorier:

  • Komma igång
  • Daglig användning
  • Administration
  • Flexibilitet
  • Finesser 

Testets totalvinnare (Phonera Växel) var också den som hade bäst betyg i kategorierna “komma igång” och “administration”. Tvåan i testet (Telia Touchpoint) hade också toppbetyg i kategorin “komma igång” samt i kategorin “daglig användning”. De båda har alltså lyckats med att göra användarvänliga tjänster som är lätta att komma igång med. Phonera vinner i förenklingen av att administrera en företagsväxel och Telia gör det lättast för användarna som vill styra sin anknytning.

Samtliga växeltjänster i testet bygger på välkända tjänsteplattformar från Broadsoft och Mitel. Med en tjänsteplattform kan en mobiloperatör konfigurera mer eller mindre komplexa kommunikationstjänster. Med tjänsteplattformen kommer som oftast ett antal användargränssnitt färdiga att användas för administration eller hantering av anknytningar. 

Tyvärr räcker inte standardgränssnitten hela vägen för den som vill vara särskiljande och ta en ledande position. De är generella, har begränsad möjlighet till branding och ska utan anpassning fungera oavsett vilken konfiguration mobiloperatören väljer för just sin specifika kommunikationstjänst.

Testet visar att det är nödvändigt att komplettera en tjänsteplattform med egna appar och egna webbgränssnitt anpassade för slutanvändarnas behov och som är i linje med det egna varumärket.