Hoppa till innehåll

Norge lagstiftar om tillgänglighet

Skriven av: Dewire UX team

augusti 13, 2014

Riktlinjer för att utveckla tillgängliga webbplatser har funnits ett tag nu och det har redan gått sju år sedan WCAG 2.0, den nuvarande versionen av Web Content Accessibility Guidelines, publicerades. Men hur väl de efterföljs varierar mellan olika länder.

USA har länge varit ett föregångsland och där har webbtillgänglighet funnits med som en del i deras diskrimineringslagstiftning i mer än tjugo år. Norge har nu också valt att lagstifta om tillgängliga webbar. Lagen trädde i kraft den 1 juli 2014 och innebär att alla nyutvecklade webbplatser (undantaget film, tv och sociala nätverk) måste följa 35 av WCAG:s 61 riktlinjer. Befintliga webbplatser får fram till den 1 januari 2021 på sig att genomföra en anpassning. I Sverige har det debatterats länge om piska eller morot är det bästa sättet och än så länge har vi ingen lagstiftning.

Bara genom att applicera principerna för mobile first det vill säga skala bort onödigt innehåll, fokusera på huvuduppgifterna och placera det viktigaste innehållet först kommer man närmare en tillgänglig tjänst. En tjänst som är väl genomtänkt ur ett tillgänglighetsperspektiv gynnar alla användare, särskilt i det mobila surfandet där vi är mer jämställda; alla är vi till exempel beroende av tillräckligt stora klickytor när vi surfar på bussen på väg till jobbet eller av tillräckligt hög kontrast när vi surfar utomhus en solig dag.

Värt att tänka på är att dagens generationer med vana att använda webben blir äldre. Och de kommer att vilja nå och använda tjänster, media, spel etc. i samma utsträckning som tidigare, trots sämre syn, skakiga händer, sämre hörsel och reducerat korttidsminne med mera på grund av ålder.

För att få ytterligare snurr på tillgänglighetsarbetet måste våra kunder också börja ställa krav och beställa tillgängliga appar och webbplatser. På W3C:s webbplats kan man läsa om vad man som företag har att vinna på en tillgänglig webb.