Hoppa till innehåll

Sitt lugnt om dina kunder inte surfar med mobilen

Skriven av: Dewire Portals Team

maj 05, 2015

Den 21 april lanserade Google sin “Mobile-friendly ranking algorithm” och är nu fullt utrullad i alla deras datacenter och påverkar sökningar som görs från mobilen.

Mobilegeddon

I Google-sökningar från mobiler rankas från och med nu sidor som är anpassade för mobiler högre än de som inte är det. I webbvärlden har denna lanseringen kommit att kallas Mobilegeddon. Konsekvenserna har kanske inte varit så omvälvande som namnet förmanar men det finns växande anledningar att vara mobilvänlig.

Varför ska jag vara mobilvänlig?

  • Den nationella trenden är att andelen mobiltid i förhållande till den totala internettiden ökar. Bland de yngre (12–35 år) är siffran 33%.
  • Hälften av mobilanvändandet sker i hemmet, på arbetet eller på skolan och i huvudsak via trådlösa nätverk (Wi-Fi).
  • Idag använder 73 procent smarta mobiler, och 69 procent kopplar upp sig till internet via mobilen, 54 procent gör det dagligen och 31 procent flera gånger dagligen.
  • Hela 45 procent av befolkningen använder en surfplatta.
  • Goolge rankar numera mobilvänliga sidor högre om du gör sökningar från mobilen.

Googles tipsar

Grundtest

Gör ett grundläggande mobilvänlighetstest på dina sidor med Googles testverktyg. Det kommer att ge dig en fingervisning i form av ett av två distinkta svar - antingen är du mobilvänlig eller så är du inte mobilvänlig. 

sundvall.se mobilt

Google säger "Inte mobilvänlig".

 

Google säger "Härligt. Sidan är mobilvänlig".

Anpassa ditt CMS

Du använder förmodligen ett Content Managment System (CMS) för att producera din webbplats. Använd de tillägg och konfigurationer som hjälper till att anpassa ditt CMS att producera en mobilvänlig webbplats. 

Optimera webbplatsen för mobila sökningar

För att säkra upp att din webbplats dyker upp i sökningarna bör du gå på djupet med de tekniska detaljerna i syfte att optimera webbplatsen för mobila sökningar. Det finns i huvudsak tre sätt att skapa en mobilvänlig webbplats: Responsive web design, Dynamic serving eller att använda olika URL:er för de olika surfsätten. Du måste välja ett av sätten. Du bör också undvika vanliga misstag som försvårar att använda din webbplats med mobilen. Det kan vara blockerade javascript, ljud- och videomaterial som bara går att spela upp med en dator eller sidor som är långsamma att ladda i mobilens webbläsare. 

Ta hjälp av en specialist

Om webbutveckling inte är din kärnverksamhet kan det vara svårt att hålla tillräcklig kompetens på vad som krävs för att följa med i utvecklingen. Idag finns det en mängd av olika utrustingar. Det är olika mobiler, surfplattor, datorer och nu handledsklockor som Apple Watch och Android Wear. Till det finns det flera olika leverantörer av webbläsare och CMS. Om du känner att detta är mer än vad du klarar av ta hjälp av en specialist på att utveckla mobilvänliga webbplatser.

Referenser

  1.  ”Svenskarna och internet 2014”, Stiftelsen för internetinfrastruktur, http://www.soi2014.se/
  2. “Mobile-Friendly Websites - Offer your users a full mobile experience”, Google Developers, https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/